Opis

Ta OVES, katerega gojimo danes, se je razvil iz samoniklega gluhega ovsa in izvira iz Jugovzhodne Azije. Že leta nazaj je tam rastel med piro kot plevel in s širitvijo pire proti severu, se je z njo širil tudi divji oves. Takrat je človek z odbiranjem le tega ustvaril navadni oves. Med letoma 1700 in 1500 pr. n. št. - vsaj tako pričajo arheološki ostanki - so ga gojila že ljudstva na območju današnje Švice in Nemčije. Kasneje pa so z gojenjem ovesa pričeli tudi antični Grki in Rimljani. 
Danes pa ima oves posebno mesto v zdravi prehrani. Ker raste v ovoju, mu le ta nudi zaščito pred zunanjimi vplivi in škodljivci. Poznamo oluščeni oves, ki se uporablja kot kašo, lahko se zmelje tudi v moko in otrobe. Neoluščeni se uporablja za pripravo napitka. Najbolj poznani pa je v obliki OVSENIH KOSMIČEV - klasičnih ali pa drobljenih. Slednji so zelo vsestranski, saj jih lahko jemo za zajtrk, same namočene v mleku, odlični so v mešanici z drugimi kosmiči ali suhim sadjem, lahko pa izdelamo tudi domačo granolo in pa tudi domače piškote.

Hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.

Recepti:
- Palačinke iz ovsenih kosmičev, khorasan (kamut) fine moke, pšenične bele ali pirine polnozrnate moke

Alergeni:
Žito, ki vsebuje gluten.
Lahko vsebuje sledi soje.

Poreklo: Slovenija

Hranilne vrednosti

DROBNI OVSENI KOSMIČI 500g/100g
Energijska vrednost 1543
Energijska vrednost (kcal) 366 kcal
Maščobe 7,0 g
Od tega nasičene Maščobe 1,4 g
Ogljikovi hidrati 58,1 g
Od tega sladkorji 0,7 g
Prehranske vlaknine 10,6 g
Beljakovine 12,5 g
Sol 0,01 g
Hranilne vrednosti se lahko razlikujejo od navedenih vrednosti na podlagi osnovne surovine.

Ocene

Priljubljene

Priporočamo nadgradnjo brskalnika
Naša spletna stran je detektirala, da uporabljate zastarelo verzijo iskalnika, kar vas bo oviralo pri nekaterih funkcionalnostih.
S pomočjo spodnjih povezav nadgradite svoj obstoječi brskalnik.
0 Košarica
Dodaj vse obrnjene izdelke v košarico Obrnjeno