Opis
JEČMEN je eden izmed bolj razširjenih žit in tudi eno izmed najstarejših. Poznamo ga že mnogo let, naj bi izviral iz Jugovzhodne Azije in Etiopije, tam so ga gojili že pred 7000 leti. V Aziji je bil poleg riža njihova glavna hrana. Bil je tudi osnovna prehrana Grkov. Med drugim je bil ječmen tudi kruh Rimskih vojščakov in njihovega revnega ljudstva.
Egipčani in Grki so iz njega delali sok in pogačo podobno kruhu.
Zelo podobno je ostalo tudi še do danes, vendar da se ga neoluščenega uporablja za pridelavo piva, oluščenega pa za enolončnice (ričet), ali pa za prilogo k solati...
Hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Alergeni:
Žito, ki vsebuje gluten.
Poreklo: Slovenija
Egipčani in Grki so iz njega delali sok in pogačo podobno kruhu.
Zelo podobno je ostalo tudi še do danes, vendar da se ga neoluščenega uporablja za pridelavo piva, oluščenega pa za enolončnice (ričet), ali pa za prilogo k solati...
Hraniti v hladnem, suhem in temnem prostoru.
Alergeni:
Žito, ki vsebuje gluten.
Poreklo: Slovenija
Hranilne vrednosti
JEŠPRENJ | 500g/100g |
---|---|
Energijska vrednost | 1414 |
Energijska vrednost (kcal) | 335 kcal |
Maščobe | 2,1 g |
Od tega nasičene Maščobe | 0,5 g |
Ogljikovi hidrati | 63 g |
Od tega sladkorji | 2,0 g |
Prehranske vlaknine | 9,8 g |
Beljakovine | 11 g |
Sol | 0,04 g |
Ocene
Priporočamo nadgradnjo brskalnika
Naša spletna stran je detektirala, da uporabljate zastarelo verzijo iskalnika, kar vas bo oviralo pri nekaterih funkcionalnostih.
S pomočjo spodnjih povezav nadgradite svoj obstoječi brskalnik.