30.03.2021

Domača pehtranova potica

Enostaven recept za odlično domačo pehtranovo potico...

SESTAVINE:

Testo:

  • 1 kg bele pšenične moke

  • 1 žlica mlete limonine lupine

  • 2 vrečki suhega kvasa ali 40 g svežega kvasa

  • 0,5 l mlačnega mleka

  • Ščepec soli

  • ½ pomaranče

  • 2 žlici ruma

  • 120 g sladkorja

  • 150 g mehke margarine

  • 4 rumenjaki

 

Nadev:

  • 120 g stopljenega masla

  • 300 g sladkorja

  • 1 kg nepasirane skute

  • 4 beljaki

  • 2 vrečki suhega pehtrana (lahko tudi svežega)

 

  • Margarina

  • Drobtine

  • 1 jajce

 

Postopek:

V večjo skledo stresemo moko. Med moko stresemo še žlico mlete limonine lupine in dobro premešamo.

Če imamo na razpolago suhi kvas, ga stresemo z limonino lupinico kar med moko in vse skupaj dobro premešamo, če pa imamo svež kvas, v sredini moke naredimo luknjo, vanjo zdrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja in par žlic mlačnega mleka. Posujemo z moko in počakamo da se naredi kvasec.

Med tem časom v drugo skledo vlijemo mlačno mleko. V le tega dodamo malo soli, sok pomaranče, rum, sladkor, mehko ali stopljeno margarino ter rumenjake. Super je, če rumenjake, preden jih vlijemo v mleko premešamo. Vse skupaj dobro zmiksamo na koncu pa to mešanico vlijemo v moko.

Testo dobro zmiksamo ter gnetemo cca. 10 minut.

Testo pustimo vzhajati cca 30 minut.

Med tem časom že lahko pripravimo nadev. V skledo vlijemo stopljeno maslo in v njega stresemo sladkor. Nekaj časa mešamo da se sladkor nekoliko stopi. V drugi posodici stepemo beljake v mehak sneg. Le tega dodamo med sladkor in maslo, nato pa dodamo še skuto ter dobro premešamo.

Ko testo vzhaja, ga položimo na dobro pomokano površino. Čim bolj ga razvaljamo. Nato ga premažemo z nadevom iz skute, na koncu pa po njem potresemo še pehtran.

Ko je testo premazano z nadevom, ga začnemo zvijati. Najlažje ga bomo zvili, če si pomagamo s prtom.

Pečico priklopimo na 190°C. Med tem časom ko čakamo da se pečica segreje, namažemo pekače z margarino. Na margarino v pekač vsujemo še nekaj drobtin in jih porazdelimo po celem pekaču. To nam bo pomagalo, da bo potica lepše »padla« ven s pekača in se ga ne bo prijela.

Potico položimo v pekač in jo premažemo z jajcem. V tem času pa naj bi bila pečica že segreta.

Potico pečemo približno 50 – 60 minut.

 

Dober tek!

Priljubljene

Priporočamo nadgradnjo brskalnika
Naša spletna stran je detektirala, da uporabljate zastarelo verzijo iskalnika, kar vas bo oviralo pri nekaterih funkcionalnostih.
S pomočjo spodnjih povezav nadgradite svoj obstoječi brskalnik.
0 Košarica
Dodaj vse obrnjene izdelke v košarico Obrnjeno